Öröm-díj a Skamnak az Oslo Pride-on

Az eredeti cikk bevezetéseként érdemes megjegyeznünk, hogy az idei Oslo Pride-on 40 ezer ember vett részt. Ez minden idők rekordja.

A Skamot és Esben Esther Pirelli Benestadot tüntették ki díjjal az idei Oslo Pride-on.

Oslo Pride 2017

A Fri minden évben olyan személyeknek vagy szervezeteknek osztja ki az Öröm-díjat, akik a nemekkel és a szexualitással szakítanak egy pozitív módon.

Érzés-univerzum

Ebben az évben a Skam címet viselő ifjúsági sorozathoz vándorolt a díj, ezen belül is a sorozat készítőjéhez, Julie Andemhez, valamint Tarjei Sandvik Moe, Henrik Holm és Carl Martin Eggesbø színészekhez.

A díjat Marianne Furevold-Boland projektvezető és Carl Martin Eggesbø (aki a sorozatban a homoszexuális Eskildet alakította) vették át szombat délután.

– Ezernyi köszönet mindenkinek! Ez egy óriási megtiszteltetés. A Skamot egy csodálatos módon ismerték el. A félelem terjed, de a szeretet is! – mondta Marianne Furevold-Boland a díjkiosztó során.

Rendkívüli büszkeség

Carl Martin Eggesbø azt mondta a köszönetnyilvánító beszédében, hogy hálás mindenért, amit átélt.

Oslo Pride 2017

– Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk olyasvalamiben, ami ilyen sok ember számára fontos. Szintén hálásak vagyunk azért a szeretetért, amit kaptunk! Love on Top! (A szerelem a csúcson!)

A zsűri ítélete szerint, Julie Andem és a sorozatban szereplő színészek olyan érzéseket fejeztek ki, amelyeknek „sokan szeretnének szabad folyást engedni fiatal korukban”.

A zsűri továbbá azt is mondta, hogy a sorozat sokoldalú karakterekkel dolgozott, és egy olyan univerzumot teremtett, amely hazai (norvég) vagy nemzetközi TV-képernyőkön is ritkán vagy soha sem látható.

Tiszteletdíj Esben Esther Pirelli Benestadnak

Azonban nem csak a Skam kapott díjat a szombati parádén. Esben Esther Pirelli Benestad kapta az idei évben a tiszteletdíjat, amiért videóüzenetben mondott köszönetet.

A zsűri véleményezésében azt írta, hogy Benestad megtanította a társadalomnak, hogy a kultúrával van gond, amikor a testről és a nemekről van szó.

Büszkén kiállt a norvégiai transzneműekkel szembeni bánásmód ellen. Ő számtalan gender-kreatív ember számára fontos minden korban, írja a zsűri.

A cikket fordította: Kovács Ádám

Forrás: NRK.no

More Like This


Kategória


Hírek

Címkék


Facebook