Hogyan forradalmasította Isak és Even a tinédzserfilmeket

Interjú Tarjei Sandvik Moe-val és Henrik Holmmal. Az interjút Trey Taylor készítette. A fotók Frida Marklund munkái.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

A norvég Skam sorozat harmadik évada lerombolta a sztereotípiákat, sok homofóbot átformált, akik azóta a szivárványos zászlóshajó védelmezői.

A Skam harmadik évada volt a „meleg évad”, ami Isak Valtersen és Even Bech Næsheim kapcsolatát mutatta be.

A harmadik évad promóklipje alapján számíthattunk rá, hogy ez egy meleg témájú évad lesz. Lassítva láthattuk, ahogy a srácok locsolják egymást az öltözőben, végül „tejben zuhanyoztak”. A sorozat rendezője, Julie Andem nem félt a homoszexualitás nyílt felvetésétől, mint ahogy más érzékeny témáktól sem, mint például a homofóbia, a zaklatás, a mentális egészség. Semmi nem maradt ki ezek közül a Skam sorozatból.

Néhány epizód után a sorozat népszerűsége egyre növekedett. Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm testesítették meg a meleg pár karaktereit. A kis skandináv tinisorozatból monumentális nemzetközi siker lett, amit a Google Drive-tól kezdve különböző helyekre töltöttek fel az emberek, házilag készített feliratokkal, rengeteg nyelvre lefordítva. „Amikor a részeket felvettük, a Skam univerzumban éltünk, és hirtelen az emberek elkezdtek minket keresni, hogy lefotózhassanak” – emlékezik vissza Henrik Holm.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Aztán jött a negyedik évad, középpontban a muszlim karakterrel, Sanával. Vitát és dícséretet egyaránt kiváltott az évad, de az emberek minduntalan szerettek volna visszatérni Isak és Even kapcsolatához. Aztán a sorozat véget ért, látszólag minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Ez hátborzongató volt a rajongók számára. Párnákat sírtak tele a nézők. A magyarázat pedig, hogy miért lett vége, kicsit gyenge volt. Tarjei és Henrik azonban egy izgalmas és élethű történetet mutatott be, ami teljesen hétköznapi volt, nem lett „túldekorálva”. Teljesen valódinak tűnt, ezért a rajongók – melegek és heteroszexuálisak egyaránt – felsorakoztak a sorozat mögött, és újraértékelték a szexualitással és a mentális egészséggel szembeni hozzáállásukat. Hamarosan megjelenik az amerikai remake. Tarjei és Henrik pedig ígéretes karrier előtt áll. Számunkra azonban mindig megmaradnak Isaknak és Evennek.

Trey Taylor: – Elmondanátok, hogy kaptatok szerepet a Skamban?

Tarjei Sandvik Moe: Ez egy nyílt meghallgatás volt, ahová 1996 és 1999 között születetteket vártak. A castingos srác odajött az iskolánkba. 1000 ember, de lehet hogy még több, jött el a meghallgatásra. Én csak úgy feliratkoztam. A meghallgatás utolsó körében Isak és Jonas szerepére is meghallgattak, majd végül Isak szerepét kaptam meg. Épp filmet néztem, amikor megtudtam, hogy enyém a szerep. Azt mondták, hogy néhány hétbe beletelik, mire kiderül, hogy ki kapja meg a szerepeket, szóval nem stresszeltem, hiszen akkor még csak egy hét telt el. Felhívtak, és elmondták, hogy Isak szerepét ajánlják fel számomra. Nagyon boldog voltam, mert eddig még soha nem kaptam professzionális szerepet. Ez még csak a második meghallgatásom volt, ezért nem hittem, hogy ez megtörténhet. Nem akartam anyámnak elmondani, ezért bementem a szobámba, mert egyedül akartam lenni, és csak sikítoztam, hogy: „IGEN!”

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Henrik Holm: Engem a harmadik évadban mutattak be. A Skam már a második évad során áttörést ért el Skandináviában. Mindenki tudta, hogy mi az a Skam, és rengetegen voltak, akik csatlakozni akartak a „Skamily”-hez. Nyílt meghallgatásokat tartottak a harmadik évadra. 17 és 19 év közötti szereplőket kerestek. Gondolkodtam rajta, de két nap múlva kiadtak egy sajtóközleményt a norvég médiában, ahol azt mondták, hogy nem tudnak több jelentkezőt fogadni. Néhány hónap után, amikor már nyári szünet volt, kiderült, hogy anyám elküldte az önéletrajzomat, és megpróbálták felvenni velem a kapcsolatot Facebookon keresztül. Mivel nem voltunk ismerősök a Facebookon a castingos lánnyal, ezért nem vettem észre az üzenetét, csak két hónap múlva. Nagyon ideges voltam, és küldtem neki egy hangüzenetet: „Szia, kérlek, tudasd velem, ha van még esélyem a szerepre”. A telefont a zsebembe tettem és elmentem dolgozni a kávézóba. Ebédszünetkor vettem észre, hogy nem zártam le a telefont, így az elmúlt két órát hangüzenetként küldtem el neki. Annyira zavarban voltam, hogy arra gondoltam, végem van, ebben a szakmában nem kapok többet munkát. Valamiért azonban a lány nagyon kedves volt. Annyit mondott, hogy ez bárkivel előfordulhat. Behívott a meghallgatás utolsó hetére, azt hiszem az volt az utolsó nap.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Tarjei: Te voltál az utolsó! Azt hiszem, te voltál az utolsó, akit meghallgattak.

Henrik: Hű, ez annyira jó! Először egy másik sráccal hallgattak meg, a második fordulóban találkoztam Tarjeivel. Elkezdtünk beszélgetni, nagyon kellemes volt. Ugyanezen a napon azt kérték tőlünk, hogy csináljunk egy szerepjáték tesztet Tarjeivel. Tarjei azt mondta, hogy lefeküdt a barátnőmmel, erre én kimentem a szobából. Úgy éreztem, hogy ez a rész nagyon rosszul sikerült. Le voltam lombozódva és azon gondolkodtam, hogy „te jó ég, tényleg lefeküdt a barátnőmmel?”

Tarjei: Mert olyan öntelten mondtam! Valahogy így: „Bocs, haver!”

Henrik: Igen, igazi seggfej voltál! 😀 Szóval, elindultam haza, lógattam az orrom, annyira depressziós voltam, azt hittem elpuskáztam az utolsó lehetőségemet. Hazamentem a barátaimhoz és csak annyit mondtam: „Nem ment valami jól.” Igazán nagyon lehangolt voltam a következő két órában, amikor Julie Andem felhívott és azt mondta: „Henrik! Hogy éreznéd magad, ha azt mondanám, hogy te fogod játszani Event?” Azonnal elkezdtem sikítozni. A depresszió eufóriába csapott át.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Tarjei! Azt mondtad, hogy Jonast szeretted volna játszani, nem Isakot. Miért?

Tarjei: Semmit nem tudtam a sorozatról, ezért elolvastam az összes karaktert. Elolvastam Yousefet, Isakot, Mikaelt, Williamet, Christ… és olvastam Jonasról is. Mind közül ő tűnt a legmenőbb srácnak. Akkor még nem tudtuk, hogy ki lesz a főszereplő, így aztán úgy voltam vele, hogy miért ne játszhatnám a legmenőbb srácot? Igazi menő srác akartam lenni, amolyan jól öltözött fiú. Az információk szerint Isak egy manipulatív figura volt, meg ilyenek. Azt is benne volt, hogy Isak meleg, és hát… hmm. Nem volt ezzel problémám, csak úgy gondoltam, hogy Jonas a valaha volt legmenőbb fickó. Szerintem Marlon (Jonas) jó munkát végzett. Végül is jó döntés volt, hogy én kaptam Isak szerepét és Marlon lett Jonas. De akkor nagyon szerettem volna Jonas szerepét.

Henrik: Tényleg benne volt a leírásban, hogy a karaktered meleg?

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Tarjei: Igen! Minden egyes karakterleírás utolsó mondatában ott volt a karakter legnagyobb titka. Isak titka az volt, hogy a fiúkat kedveli. Tehát, ezt a kezdetektől tudtam.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Azt hittem, később döntöttek így, miután a sorozatban szereplők megjegyezték, hogy Isak meleg.

Tarjei: Annak ellenére, hogy egész idő alatt tudtam, nem gondolkodtam ezen. Nem tudom, ez hogy működik, de nem hiszem, hogy a melegek egyfolytában azon gondolkodnak, hogy ők melegek. A munkám az volt, hogy Isakot játsszam el, és nem az, hogy egy meleget játsszak. Érted, mire gondolok?

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Azt is hallottam, hogy megkérdezted Julie-t, hogy az általad játszott karakter összejöhetne-e Vildével a sorozatban.

Tarjei: Igen, Ulrikke (Vilde) volt az. Ő reménykedett ebben. Én meg úgy voltam vele, hogy tényleg nagyszerű lenne, mert kedvelem Ulrikkét. Nagyon vicces és aranyos, szóval úgy gondoltam, remek lenne.

Trey Taylor: – Miért mondott Julie nemet?

Tarjei: Nem tudom. Azt hiszem, azért, mert neki mindenre megvan a saját terve. Ez csak egy titkos dolog volt Ulrikke és köztem. Egyszerűen csak ilyenek voltunk: „Ó te jó ég, ha összejöhetnénk a sorozatban!” Julie erre csak ennyit mondott: „Nem tudnátok összejönni a sorozaton kívül?” 😀

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Tarjei! Hogy tudtad meg, hogy te leszel a harmadik évad főszereplője?

Tarjei: Julie már az első évad elején elmondta, ezért tudtam, de nem vettem komolyan. Azt mondtam neki: „Julie! Ez a dolog nem fog három évadig kitartani.” Abban is kételkedtem, hogy lesz második évad. Aztán amikor eljutottunk a második évadig, és kezdett a dolog nagy méreteket ölteni, akkor arra gondoltam, hogy nagy a felelősségem. Nem voltam benne biztos, hogy meg tudom csinálni. Julie akkor ezt mondta: „Meg tudod csinálni. Ha nem tudnád, akkor nem téged választottalak volna főszereplőnek.” Így aztán jobban bíztam Julie-ben, mint magamban.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Hallottál bármilyen egyéni történetet, amit neked meséltek arról, hogy hogyan segítettél az embereknek felvállalni a másságukat, vagy olyat, hogy hogyan segítettél az embereknek a mentális betegségek kezelésében?

Tarjei: Vannak olyan tapasztalataim, amikor az emberek találkoznak velem, elkezdenek remegni és olyan dolgokat mondanak, hogy „megmentettél”. Olyan emberek is vannak, akik igazán mélyen voltak, és olyanokat mondanak, hogy „Isak miatt vállaltam fel magam”. Ez nagy dolog. Szerintem ez a színészet és a filmkészítés lényege. Képes megváltoztatni az embereket. Ez egy nagyszerű munka. Amikor dolgozom, akkor arra gondolok „Istenem, még fizetnek is érte, hogy ezt csinálom”. Amikor azonban azt látom, hogy megváltoztatom a világot, akkor arra gondolok, hogy „Oké, megérdemlem a fizetésemet.” 😀

Henrik: Találkoztam olyan emberekkel, akik a sorozatot nézve értették meg, hogy bipolárisak. Olyanokkal is találkoztam, akik bátorságot merítettek a sorozatból, hogy képesek legyenek elmondani a családjuknak, hogy melegek. Annyira sok fiatal van, akik évek óta küzdenek a mentális állapotukkal, és ők találtak végre valamit, ami nemcsak elbűvölő és szép, hanem igazi nyers megértést ad a dolgokról. Nem sok olyan sorozat van, ami a megértés ilyen szintjén van a homoszexualitással és a mentális betegségekkel kapcsolatban.

Tarjei: Találkoztam heteroszexuálisokkal, akik azt mondták: „Amikor először láttam Isakot és Event csókolózni, azt gondoltam, ez undorító, de miután megnéztem az egészet és megértettem a karaktereket, rájöttem, hogy egyáltalán nem az. Ők egyszerűen csak szeretik egymást, mint mindenki más.” Így aztán nemcsak a melegek fogadják el a melegeket, hanem a heteroszexuálisok is elfogadják, hogy vannak más, ugyanolyan emberek, mint ők, akik melegek.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Ezek szerint találkoztál homofóbokkal, akiknek megváltozott a nézőpontjuk?

Tarjei: Igen. Megváltoztak, már nem homofóbok, mert látták a sorozatban, hogy melegnek lenni nem egy elítélendő, rossz dolog.

Trey Taylor: – Szeretnék arról a „kardemome-jelenetről” beszélni. Azt mondtad, hogy többnyire improvizálás volt. Azt hallottam, hogy elreppelted a teljes Express Yourselfet az N.W.A.-tól, de ki lett vágva.

Henrik: Mi is történt aznap? 😀

Tarjei: Az egészet elreppeltem, de ki lett vágva, mert túl hosszú volt. Emiatt az emberek kikapcsolnák a tévéjüket, mert azt gondolnák: „Ez meg mi a fene? Ha reppet akarnék nézni, akkor reppet néznék!”

Henrik: Az én rossz beatboxommal.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Amikor a szendvicset készítetted, az rögtönzés volt?

Henrik: Azt a jelenetet Marlon lakásában vettük fel. Szóval a való életben Even szobája Marlon szobája. Nem tudták, hogy milyen fűszerek vannak a konyhaszekrényben, szóval csak úgy kitettek egy csomót. Rengeteg furcsa nevű fűszer volt, amiről még soha nem hallottunk ez előtt.

Trey Taylor: – Tényleg füvet szívtatok? Az igazi volt?

Henrik: Dehogy! Még csak meg sem tekerhettem a saját jointomat! Nagy álmom volt, hogy én fogom megsodorni a saját jointomat a szerepem szerint. Előkészítettem, de a jelmezes főnök egyik barátja megsodorta az egész csomagot, kb. hét cigi lett belőle. Nagyon letörtem, mert tényleg én akartam megcsinálni magamnak és személy szerint nem gondolom, hogy olyan marha jól lett megsodorva, így aztán nem voltam túl elégedett a cigikkel. De ezek nem voltak igazi füves cigik. Gyógynövényes cigarettákat szívtunk.

Tarjei: Még dohány sem volt benne. Valamilyen gyógynövényt szívtunk. Nem volt túl jó!

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Henrik: Ez még a cigarettánál is rosszabb volt, mert olyan érzés, mintha bekennének valamivel, nagyon furcsa érzés lesz a szádban, rádaásul rossz az íze és megfájdul tőle a fejed. Bárcsak fű lett volna, de nem az volt.

Tarjei: Ugyanazon a napon, kicsit korábban vettük fel az első rész első jelenetét, amikor a kádban ülünk és füstölünk. Annyit dohányoztam azon a napon, hogy utána teljesen depressziós lettem. 😀

Trey Taylor: – Henrik! Meg kellett tanulnod Gabrielle “5 Fine Frøkner” dalszövegét a konyhai jelenethez?

Henrik: Egy nappal korábban kaptam Julie-től egy feljegyzést: „Henrik! Segíts találni egy nagyon jó dalt, amit Even fog énekelni Isaknak!” Ő az A-ha Take On Me című számát javasolta, de szerintem az túl sablonos lett volna. Ekkor javasolta Gabriellét, és én személy szerint kedvelem is őt, de nem hallgattam túl sok számát, és ez a bizonyos dal, a 5 Fine Frøkner volt az, amit egyfolytában játszottak a rádióban. Egész nyáron ez szólt, az emberek már belebetegedtek, mint a Despacitóba. Úgyhogy az azonnali válaszom az volt, hogy „Kérlek, ne tedd ezt velem!”. Aztán leültem, meghallgattam a dalt háromszor, aztán elkezdtem táncolni, és azt gondoltam, „Igen, most tényleg tetszik ezt a dal”. Megpróbáltam megtanulni a dalszöveget, de csak háromszor álltam neki, de ez így még természetesebb volt, hogy nem tudtam a teljes szöveget.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Ez vicces, mert amikor ez a rész megjelent, amiben ez a dal van, mindenki elkezdte letölteni, egyre népszerűbb lett. Spotify-on a hallgatottsága 3,018 százalékos emelkedést mutatott az epizód után, több mint 13 millió streammel.

Tarjei: Szerintem Gabrielle tartozik nekünk némi pénzzel… 😀

Trey Taylor: – Srácok! Nektek van kedvenc zenei pillanatotok a sorozatból?

Henrik: Néztem a Skamot, amikor a tévében sugározták, de azt kell, hogy mondjam, hogy az „O Helga Natt” jelenet volt az első, ahol néztem is a jelenetet és közben hallottam a zenét is. Libabőrös lettem tőle.

Tarjei: Meglepő volt látni ezt a jelenetet, mert amikor forgattuk, akkor nem így hangzott. Mindig is azt gondoltam, hogy jó lett, de én egyszerűen csak futottam végig Oslo utcáin. Ez volt az a jelenet, ahol végül az iskolaudvaron találkoztunk. Aztán ezt a zenét játszották.

Henrik: Ez került az egésznek a középpontjába, mert talán ez volt a legérzékenyebb és legtörékenyebb jelenet az egész sorozatban. De abban a pillanatban, amikor kimentünk az iskolaudvarra, a szomszédban épp egy bulit tartottak. Nagyon vicces volt. Ezt már majdnem elfelejtettem. 😀

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Volt már valamelyikőtök kapcsolatban valaha is olyan médiával vagy műalkotással, amihez ilyen erőteljesen kapcsolódtak a nézők, mint a Skamhoz?

Tarjei: Igen, színházban. Kicsi színházi előadások során.

Henrik: Ez ugyanolyan, mint amikor a rajongók odautaznak, hogy lássák a helyszíneket, találkozzanak a szereplőkkel, meg mindennel?

Tarjei: Hát nem, de azért vannak olyan nagy tapasztalataim, amik után azt gondoltam „Oké, most hogy ezt láttam, megváltoztatom az életemet és teljesen másként csinálom a dolgokat”.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Henrik: Olyan sok film van, ami megváltoztatta azt, ahogy a művészetet látom, megváltoztatta a nézőpontomat a világról és mindenről, de ez azért elég abszurd számomra, hogy ezek az emberek tényleg dícsérnek minket, eljönnek Oslóba és a nyomunkban vannak. Miért csinálják ezt? Anyám viszont nagyon jól megmagyarázta, amikor eszembe juttatta, hogy omlottam össze, amikor tinédzser voltam. Szerelmes voltam Jessica Albába és hajlandó lettem volna bármit megtenni azért, hogy találkozzak vele. Aztán egy nap otthon ültem és rájöttem, hogy soha nem fogunk találkozni és kisírtam a szemem emiatt. Borzasztó mélyen voltam és tényleg vissza kellett emlékeznem arra, amikor Jessica Albát bálványoztam, és azon gondolkodtam, hogy lehetnénk együtt, meg ilyesmik. És akkor megértettem, hogy ezek az emberek, akik tényleg kapcsolódnak Isak és Even történetéhez, ők találkozni akarnak velünk és el akarják mondani, hogy mennyit jelent ez nekik. Ez felnyitotta a szemem, hogy mit adott ez a sorozat az embereknek, és hogy tényleg pozitív hatással volt az életükre.

Trey Taylor: – Hány éves korodban voltál Jessica Alba megszállottja?

Henrik: Nem tudom. Nem voltam annyira idős. 12 éves lehettem vagy valami ilyesmi, 12 vagy 13. Minden éjjel róla álmodtam. 😀

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Miért lett vége a sorozatnak?

Henrik: Julie az a típusú művész, aki amikor elkezdett ezen a projekten gondolkodni, akkor egyfolytában ez járt a fejében, ezt álmodta meg. Két éven keresztül csinálta ezt, és úgy érzem, elég volt. Ugyanakkor azt is látom, hogy ránk, színészekre is gondolt. Nem akarta, hogy túlságosan erősen kötődjünk a szerepünkhöz oly módon, hogy a sorozat évről évre folytatódik, hiszen ebben az esetben a színészek egyre inkább a saját szerepükké válnak.

Trey Taylor: – Sokkolt titeket, amikor kiderült, hogy vége?

Henrik: Sokkolt, de nem voltam meglepve.

Tarjei: Julie négy évadot készített el két év alatt. Ő írt mindent, ő rendezte az egészet, még a zenéket is ő válogatta össze! A tény, hogy egy évadot elkészített, lenyűgöző számomra, de hogy négyet, az egyszerűen fantasztikus.

Skam Tarjei Sandvik Moe és Henrik Holm

Trey Taylor: – Tagja vagyok az összes Skam csoportnak a Facebookon. Az egyik ilyen csoportban láttam, hogy két srác kibérelt egy lakosztályt abban a szállodában, ahol voltatok. Megtalálták azt a szobát és pont olyan miniburgereket ettek, mint Isak és Even. Milyen érzés nektek, amikor az emberek ilyeneket csinálnak?

Tarjei: Remélem, azért tudják, hogy az nem a mi életünk, csak szerepet játszottunk. J Ez vicces, mert én alapvetően ezt csinálom, anélkül, hogy próbálnánk, hiszen abba az iskolába járok, ahol a sorozatot forgattuk, a Hartvig Nissenbe, és ugyanannyi idős vagyok, mint Isak, ami teljesen véletlen egybeesés. Még mindig a Nissenbe járok, ott vagyok minden nap. Találkozom egy csomó emberrel, akik azért jönnek oda, hogy lefotózzák az iskolát és engem. Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondta volna nekem, hogy egy olyan sorozatban leszek, ami ráveszi az embereket arra, hogy Kínából eljöjjenek Oslóba, hogy lefotózzák ezt a nem túl szép iskolát, azt mondtam volna, hogy „What the fuck?” 😀

Henrik: El kell, hogy mondjam, hogy ennek az egésznek a legnagyszerűbb része az volt, hogy megvalósítottunk valamit, ami hatással volt az emberekre. A Skam tényleg megváltoztatta, jobbá tette az emberek életét. Ezt azért gondolom így, mert az emberek megpróbálnak Isak és Even nyomdokaiba lépni. Az ő életük valóban jó irányba változott. Találkoztam nagyon sok emberrel, akikre nemcsak a szereplők voltak hatással és az, ahogyan ábrázoltuk őket, hanem a rajongói bázis is, a rajongók meghitt közössége, ami szinte családdá vált és kapcsolatot alakított ki az emberek között szerte a világon. Találtak valamit, amit együtt élvezhetnek, amiről annyit beszélhetnek, amennyit csak akarnak. Ez sokkal több egy rassznál vagy egy kultúránál, ez valami olyan dolog, ami reális az emberek számára, függetlenül a szexuális orientáltságuktól. Julie olyan sorozatot csinált, ami mindenki számára lehetővé tette a megértést, mindegy, hogy 14 éves vagy, vagy 90. Szerintem ez az, ami annyira különleges a Skamban.

Forrás: Interviewmagazine.com
Riporter: Trey Taylor
Fotók: Frida Marklund
Fordította: Franky Silver

More Like This


Kategória


Hírek

Facebook