A sorozatról

A Skam (Szégyen) egy norvég középiskolás sorozat, ami mára meghódította a világot. Fiatalokról szól, akik a Hartvig Nissen középiskolába járnak Oslóban. Az ő problémáik, botrányaik és mindennapi életük van a középpontban. Az összes évadnak más a főszereplője. Hartvig Nissen középiskola Oslóban, ahol a Skam játszódik Ahhoz, hogy teljességében élvezni tudjuk az epizódokat, meg kell ismernünk […]

A Skam (Szégyen) egy norvég középiskolás sorozat, ami mára meghódította a világot.

Fiatalokról szól, akik a Hartvig Nissen középiskolába járnak Oslóban. Az ő problémáik, botrányaik és mindennapi életük van a középpontban. Az összes évadnak más a főszereplője.

Hartvig Nissen középiskola Oszló Skam

Hartvig Nissen középiskola Oslóban, ahol a Skam játszódik

Ahhoz, hogy teljességében élvezni tudjuk az epizódokat, meg kell ismernünk kicsit a norvég középiskolások szokásait és néhány szakkifejezést. A kifejezések első alkalommal a filmek feliratában csillaggal vannak jelölve, tehát ahol csillagozott szót látunk, annak a magyarázatát megtalálhatjuk ebben a leírásban.

Skam szakszótár

Nem sorolunk itt fel egy szótárnyi szót, hiszen nem az a lényeg, hogy felkészüljünk a norvég nyelvvizsgára.

Mindössze azért érdemes átolvasni, hogy a Skam sorozatot a maga teljességében élvezhessük.

Russ

A Russ időszak (Kiejtése: Rüssz) a norvég harmadikos, végzős diákok utolsó heteit jelenti, ami kb. 6 hétig tart, közvetlenül a vizsgák előtt.

Russ Russidőszak Norvégiában

Russidő Norvégiában

A Russ a norvég nemzeti ünneppel, az alkotmány napjával, illetve az ottani felvonulással végződik május 17-én, ahol a végzősök iskolánként együtt vonulnak fel. Néhány nappal utána kezdődnek a záróvizsgák. A vizsgáktól való félelem nem rettenti vissza a végzősöket attól, hogy a Russ időszakot végig bulizzák. Valójában erről szól a Russ, egy folyamatos, hetekig tartó bulizásról.

A végzősök egyedi, saját névre szóló ruhát hordanak a Russ ideje alatt. A leggyakoribb viselet a piros kantáros nadrág, aminek a szára viselőjének a nevével van feliratozva. A hat hét alatt a Russ ruházatot nem szabad kimosni (ezt nem valószínű, hogy mindenki betartja).

Russidő vége felvonulás

Május 17-én, az alkotmány napján felvonulnak a végzősök

A Russ bulizás nem a Russ időszak kezdetével indul el. Már a harmadik év kezdetekor indulnak a Russ-előbulik. Egy elsősnek például megtiszteltetés bejutni egy Russ-előbuliba, mindent el is követnek érte, hogy bejussanak. A Skam néhány epizódjában egészen pontosan láthatjuk, hogy mekkora felhajtás övezi a Russt, a teljes középiskolás évek alatt.

Russbusz

A Russbusz egy valódi busz, amit a norvég végzősök a Russ idejére bérelnek ki, hogy abban bulizzák végig az utolsó heteket.

Russbusz Norvégiában Skam

Russbusz kívülről

A Russbusz speciálisan bulizásra van kialakítva, kívül piros, hiszen ez a Russ színe, belül fotelok, tánctér, bárpult, zenepult, stb.

Egy Russbusz bérleti díja nagyon sok, éppen ezért a norvég középiskolások már elsőben elkezdik szervezni a buszukat, mint ahogy ez a Skam sorozatban is látható.

Russbusz Norvégiában Skam

Russbusz a felvonuláson

Vannak szponzorcégek, akik anyagilag segítik a diákokat, hogy buszt tudjanak bérelni, mindezt reklámfelületért cserébe. Egészen erőteljes marketingértéke van egy Russbusznak.

Norvégiában megvannak azok a helyek, ahová a Russbuszokat le lehet állítani. Általában ez a városon kívül van, ahol a hetekig tartó hangoskodás nem zavarja a városlakókat.

Russbusz Norvégiában Skam

Russbusz belülről

A diákok csapatokba szerveződve bérelnek buszt, egymás között döntik el, hogy kivel szeretnének egy buszon lenni.

Minden csoportnak saját koncepciója van, ami szerint kialakítják a busz és a saját csapatuk témáját. Saját nevet választanak, ehhez személyre szabott öltözéket készíttetnek. Mint ahogy a fotón látható, a lányok “Viking csajok”-nak nevezték el magukat. Ez egy kisebb Russbusz, vagy azért, mert kevesen vannak, vagy mert nem sikerült megfelelő szponzort találniuk.

Russbusz Norvégiában Skam

Kisebb Russbusz

Busztalálkozó

A busztalálkozó, valamint a buszos előbulik mind a Russal függenek össze.

A busztalálkozó célja, hogy a csapatok megszervezzék a busszal kapcsolatos dolgaikat. A pénzkérdéseket, a koncepciót és minden Russel kapcsolatos dolgot. A busztalálkozók már elsőben elkezdődnek, hiszen a Russbusz árát nem könnyű összehozni.

Revü

A revü a norvég középiskolákban nem színházcsoportot vagy társulatot jelent, csak a neve emlékeztet arra.

A revü egy önszerveződő csoportot jelent, aminek megvan a saját témája. Azok csatlakoznak hozzá, akiket érdekel a téma vagy szeretne azokkal az emberekkel kapcsolatban lenni, akik már a revücsoport tagjai.

Egy revü úgy jön létre, hogy két-három diák kitalál egy revütémát, majd körbejár az iskolában, hogy ismertesse a revü lényegét, és hogy mit fognak együtt csinálni. Aki akar, az csatlakozik. A Skam harmadik évadában például szó esik a PR csoportról, a szabás-varrás csoportról, táncos csoportról, valamint a Kosegruppáról, amihez végül a főszereplő Isak Valtersen (Tarjei Sandvik Moe) végül kénytelen csatlakozni.

A revücsoportok sok dolgot csinálnak együtt, többek között buliznak is. Valódi kis közösségek alakulnak így ki az iskolán belül.

Kosegruppa

A Skam harmadik évadában a Kosegruppa kulcskérdést jelent, ezért érdemes közelebbről megnézni, hogy mit is takar ez pontosan.

Bár a Skam harmadik évad első részében Vilde próbálja elmagyarázni, hogy mi a Kosegruppa lényege, de a magyar nézők számára ez nyilvánvalóan kevés, hiszen a kose szó lefordíthatatlan, nincs rá magyar szó.

A kose egy hangulatot jelent, egy kellemes érzést, meghittséget, szeretettel teli pillanatokat. Azt az érzést képzeld el, amikor a szeretteiddel ülsz péntek este a gyertyafényes nappaliban vagy vendégségben valahol és kellemesen elbeszélgettek, szórakoztok. Körülbelül ezt az érzést jelenti a kose szó.

Ezt a hangulatot vette alapul Vilde, amikor létrehozta a Kosegruppát.

OD – Operation Dagsverke (3. évad 5. részben)

Az Operation Dagsverke egy adománygyűjtő és figyelemfelkeltő kampány más országok oktatási projektjei részére. Ezen a napon a diákok egész nap dolgoznak.

Az elképzelés az, hogy az ezen a napon megtermelt munkadíjat küldik el ezekbe a projektekbe. Az adománygyűjtő napon lehet otthon dolgozni vagy cégeknél, de saját projektet is lehet vezetni.

Az Operation Dagsverke 1961. március 24-én indult Helsingborgban a műszaki főiskolán, majd szeptember 15-én folytatódott Sundsvall egyik gimnáziumában, majd ezt követte Stockholmban a Gubbängens Gimnázium. Ezután a kezdeményezés átterjedt a többi skandináv országra is.

2014-ben például különböző oktatási projektekre ment az adomány Mozambikba. Az UNICEF célja az volt, hogy a 650 000 gyereket, akik nem tudnak iskolába járni, segítsék az oktatáshoz való hozzáférésben, valamint javítsák az oktatás minőségét azáltal, hogy tanárokat képeznek számukra.

Amennyiben van még valami, amit nem értesz a Skam sorozatban a norvég szokásokról vagy bármi másról, írd meg nekünk és igyekszünk kiegészíteni ezt a kis Skam szakszótárat.

Facebook