A Skam sikere egyenesen egy 30 évvel idősebb nő karjaiba küldte Tarjei Sandvik Moe-t

– Előfordul, hogy akár egy egész nap is eltelik anélkül, hogy bárki felismerne, például ma. Ez teljesen elképesztő – mondja az Oslo, Korsvoll városrészből származó 18 éves fiú, aki az NRK Skam című sikersorozatában a homoszexuális Isak szerepében bukkant fel és égett bele a köztudatba.

Tarjei Sandvik Moe

Eredetileg fiataloknak készült a sorozat, de több generációra is átterjedt, mint valami kitartó emocionális vírus. A közösségi médiafelületek gondoskodtak a rajongókról, Sandefjordtól Dél-Koreáig. Tarjei ezt a figyelmet olyan intenzíven élte át, hogy már arról álmodozott, hogy teljesen eltűnik egy fél évre.

Éppenséggel ezt most inkább elfelejtené.

– Oké, magas Elvis-faktor! Egy, két, há’, négy!

A Grease musical próbája zajlik éppen, amelynek az oslói Chateau Neufben lesz a premierje január 24-én (*Az interjú a premier előtt történt – fordítói megjegyzés). Negyedik nap, a Bårdar táncintézetben vagyunk, az erőteljes potenciál egyelőre karok és lábak kaotikus rétegei alatt nyugszik.

– Ó, ne! A fenébe!

Tarjei elrohan, 2-3 másodperccel a többiek után. Doody szerepében láthatjuk majd, aki egy meglehetősen lelkes, de bizonytalan tizenéves, aki szeretne a bandához tartozni, de ez nem mindig jön össze.

– Jól koreografálnak engem, ez az egész olyan gyorsan történik! Rajtam kívül mindenkinek van táncos vagy zenei előképzettsége.

Tarjei Sandvik Moe

Amíg a Grease többi szereplője a korábbi éveket tánccal töltötte, Tarjei focizott. Éveken keresztül rohangált keresztbe-kasul a pályán hosszú, szőke fürtökkel és égig érő önbizalommal. Amikor egy pár éve ráébredt, hogy nem elég tehetséges ahhoz, hogy profi legyen, eldöntötte, hogy inkább színész lesz.

– Kötöttem magammal egy megállapodást: ha két éven belül el tudok helyezkedni, mint fizetett színész, akkor színész lesz belőlem.

Egy pár meghallgatással később kiválasztották Isak szerepére a Skam-ban. Emellé még szájkosarat is kapott. Julie Andem rendező és az NRK négy évadon keresztül következetesen távol tartották a fiatalokat a sajtótól.

– Milyen érzés volt olyan dolgoknak a sűrűjében lenni, amelyekről mindenki beszélt, anélkül hogy te magad is megszólaltál volna?

– Jó volt megúszni azt, hogy nyilatkozzak – mondja Tarjei.

Ezt az interjút egyébként azzal vezeti fel, hogy utál interjút adni, szóval hiszünk neki.

Tarjei Sandvik Moe

Tények Tarjei Sandvik Moeról (18):

– Színész

– A homoszexuális Isak szerepében láthattuk a Skam című ifjúsági sorozatban.

– 2017-ben elnyerte a Gullruten közönségdíját, az „emberek kedvence”-díját, közösen Henrik Holmmal, aki a sorozat 3. évadában Event, Isak párját alakította.

– A legjobb férfi színész kategróiában is kapott jelölést.

– Többek között a TV3 Melk című sorozatában is szerepelt.

– 2016-ban szerepelt az Antiteater „What would Jesus do?” című darabjában, 2017-ben ugyanennek a színháznak a „Det går bra” című művében.

– A sorozat egyik színhelyéül szolgáló oslói Hartvig Nissen gimnázium dráma szakán végzi éppen a harmadik évét.

– Aktuális: – A Chateau Neuf január 24-én debütáló, „Grease” című színdarabjában Doody szerepében látható.

– A Nissenrevy revüfőnöke volt, amely nemrég 6 csillagot kapott az Aftenpostentől.

– Az En affære című erotikus thriller egyik főszereplője, ami ősszel kerül a mozikba.

– Henrik Martin Dalbakken „En dag i juli” című rövidfilmjében is szerepel, amely 2018-ban kerül bemutatásra.

Az emberek azt hitték, hogy lány vagyok

Tarjei Sandvik Moe– Kezdetben nem éreztem úgy, hogy a szerep sok mindent megváltoztatott. A felvételek gyorsan lezajlottak, és újra visszatértünk az iskolába a barátaink közé. Nem éreztem ezt valami hú de nagy dolognak.

De aztán jött a 3. évad, ahol főszerepet kapott. Ezután egy kicsit nagyobb lett. Miután „Norvégia teljes lakossága” látta Isakot és Event a víz alatt csókolózni, Tarjeinek feltűnt, hogy az emberek megbámulják. A boltban, a buszon, az utcán – mindenhol.

– Sokan vannak, akik összetévesztenek Isakkal, és azt gondolják, hogy meleg vagy?

– Igen, persze, különösen a 3. évad vége után. De mindenesetre sokan úgy vélték, hogy már jóval a Skam előtt meleg voltam.

– Miért?

– Azért, mert éveken keresztül hosszú szőke hajam volt. Az emberek nem csupán azt hitték, hogy meleg vagyok, hanem azt is, hogy lány.

Szerinte egy másik fiúval romantikus jeleneteket forgatni nem volt problémás.

– Az emberek azok emberek. Henrikkel (Holm – a szerk.) megvolt a szükséges kémia, szóval semmi gond nem volt.

A legintenzívebb emlék a 3. évadból azonban teljesen másról szól:

– Haha, ez akkor történt, amikor David Sjøholtot, a legjobb haveromat (aki Magnust játszotta el) becastingolták. Először nekem mondták el, de engedélyt kaptam, hogy felhívjam és elmondjam neki, hogy megkapta a szerepet. Ennek nagyon megörült: „Te most szórakozol, vagy komolyan mondod?” és „Te biztosan nem szórakozol!” Ez volt életem legjobb telefonhívása.

Reménytelen példaképek

– Tarts egy kis pihenőt!

Tomas Adrian Glans koreográfus Tarjeire mutat, aki odébbmegy, és lassan leül a falnak dőlve. Este fél hat van, egész nap iskolában volt, harmadéves a Hartvig Nissenben, és az elkövetkezendő hetekben minden este ide kell jönnie, hogy beleszokjon a teste a táncba. És várnia, mint most. A várakozás majdnem a legrosszabb.

– Gyakran csak még kimerültebb leszek tőle. Filmforgatáson ez még rosszabb, de ez is a játszma egy része. Ha unatkozom, nyomkodom egy kicsit a telefonomat.

Tarjei Sandvik Moe

De a Skam utáni élet nem a Grease-zel kezdődött Tarjei számára. Amikor a szerződése lejárt a Skam univerzumában, akkor többé-kevésbé egyenesen egy 30 évvel idősebb nő karjai közé sodródott. Az „En affære” című erotikus thriller, ami ősszel kerül a mozikba, egy tanárnőről (Andrea Bræin Hovig) szól, aki erotikus kapcsolatot kezdeményez egy 16 éves diákjával. Az Isak és Even között lezajló teljes mértékben ártatlan szerelmes jelenetekhez képest sokkal erotikusabb töltetről beszélünk. Tarjei szerint úgyszintén problémamentes.

Az, hogy az emberek szabadok legyenek, szexuálisan is, egyre fontosabb lesz nekem

– Kissé fura volt eleinte, hiszen ő a szüleimmel egyidős. Kellett egy kis idő, hogy megismerjük egymást, de aztán minden simán ment. Tulajdonképpen ugyanaz vonatkozik korra és nemre is: Ha megismeritek egymást, akkor nem számít.

– Alapvetően nem kívánok éltetni egy ilyen kapcsolatot egy tanár és egy diák között, de úgy gondolom, hogy az embereknek meg kell nézniük ezt a filmet és el kell gondolkodniuk.

30 hónapos karrierje során a 18 éves színész nemegyszer játszott el szerepeket, amelyek így vagy úgy, de a szexualitást világították meg.

– Ez szándékos?

– Tulajdonképpen nem, de én úgy vélem, hogy mégis. Ugyanúgy, mint a Melkben, még akkor is, ha az a humorról szól. A Skamban eljátszott szerep önmagában is komoly, mert egy olyan kapcsolattal foglalkozik, amely miatt sokakat elítélnek.

Tarjei megrázza a fejét, úgy véli, hogy ez ritka.

– Hanem akkor?

– Hogy az embereket általában mások szexuális beállítottsága érdekli! Ez teljesen abszurd! Az hogy felnőtt emberek mit művelnek egymással, nem tartozik senkire, egészen addig, amíg közös beleegyezésen alapul.

– A Skam rávilágított arra, hogy sokan szégyenkeznek a saját szexualitásuk miatt. Mit gondolsz, miért van ez?

– A kulturális és a vallási örökségünk mellett úgy érzem, hogy elveszünk a közösségi médiában, és hogy reménytelen példaképek vagyunk.

– Mit értesz ezalatt?

– Egyrészt a romantikát, hogy minden tökéletes, másrészt a pornót, aminek valójában semmi köze nincs az átlagos szexhez. Ez az, amiben a Skam különösen zseniális volt – a sorozat valami olyasmit mutatott, ami valóságos, ami a romantika és a pornó alatt húzódik; átlagos embereket, akik menők és viccesek voltak az egyik pillanatban, a másikban pedig zsíros hajúak és pattanásosak. Az élet tele van kihívásokkal, és mindig tele lesz. Ha bármi mást hiszünk, automatikusan csalódni fogunk és végig azt fogjuk érezni, hogy elhibázott teremtmények vagyunk. Az, hogy az emberek szexuálisan szabadok legyenek, rendkívül fontos nekem is, és ezért én szívesen vállalok el olyan szerepeket, amelyek alaposabban körüljárják ezeket a problémákat. Lehet, hogy nevetsz azokon, akik a művészeten keresztül szeretnék megváltoztatni a világot, de ez éppenséggel lehetséges.

Akik úgy gondolják, hogy Tarjei Isak szerepében volt a legközelebb önmagához, tévednek. Amíg Isak barátainak gyakran úgy kell harapófogóval kiszedni belőle minden egyes szót, Tarjeitől néha nehéz megszabadulni.

– Ó, basszus, igen tudom, hogy ez egy komplett TED-beszélgetés lesz. De annyi minden van, amit el kellene mondanom, és hamarosan este lesz.

Tarjei Sandvik Moe

Öntelt kívülálló típus?

„Légy oly drága és gyere ide, drága barátodhoz, hisz tudod, hogy szeretlek…”

Habár Tarjei testében sokkal több foci van, mint tánc, gyorsan bepillantást nyerhet az ember a mennyországba, amikor elkezd énekelni, kristálytisztán és megerőltetés nélkül.

– Őszintén szólva, többet énekeltem, mint táncoltam, de a legfontosabb számomra az, hogy valamit kifejezzek. Jó, hogy eltalálod ezt és ezt a hangot, de mindez nem számít, ha ezzel egyidejűleg nem fejezel ki valamit.

És elmondja, nem törődve a Bårdar Táncintézet szűkös és körülményes helyiségeivel. Attól a pillanattól kezdve, hogy felkel és kiáll a táncosok elé elénekelni Doody szólódalát a „Magiske toner”-t, egyenesen a karaktere – egy 50-es évekbeli érzékeny és kísérletező fiatalember – bőrébe bújik.

Az életem az enyém és a bandámé, nem pedig másoké

– Előre örülök annak, hogy egy nagy közönség előtt énekelhetek, de biztosan ideges leszek a premier előtt. A színpadon az ember „nem futhat neki mégegyszer”.

– Ezelőtt milyen kapcsolatban álltál a Grease-zel?

– Szerintem a film egész jó – mondja nevetve.

Beismeri, hogy a musicalek megnézése egyfajta „bűnös élvezet” számára. Amikor másodikos volt a Hartvig Nissenben, az osztály eljátszotta a Grease-t.

– Őrületesen energikus volt, amikor a fiúbanda elénekelte a „Greased Lightning”-ot. Mindemellett a története egy fontos témát vet fel.

– Úgymint?

– Az uniformizáció. Hogy milyen hihetetlenül fontos szerepe van annak, hogy milyen ruhákat hord az ember, ha be akar illeszkedni valahová. Még emlékszem az általános iskola felső tagozatára, hogy milyen fontos volt egy bizonyos fajta dzseki. Különös, mindenki ugyanolyan dzsekiben mászkált, ebben mégis mi olyan jó?

– Azt mondtad, hogy Danny a Grease-ben természetesen menő, míg Doody, akit te játszol, megpróbál menő lenni. Egy bizonyos szinten Even a Skamból hasonlít Dannyre, míg Isak…

– Úgy véled egy ilyen kívülálló típus vagyok?

Tarjei hátradől a székén, és a falat bámulja.

– Erre még gondoltam – jegyzi meg – De most gondolok rá! Hogy mások kapják meg a James Dean-jellegű szerepeket.

– Megvan benned az, ami kell egy ilyen szerephez?

– Igen, azt hiszem. A szerep, amit az „En affære”-ben alakítok, az is egy ilyen pimasz típusú.

Az ember azt gondolná, hogy őt kiképezték a pimaszságra, Tarjei többnyire magabiztos.

– Igen, időről időre túlságosan is sokat képzeltem magamról, hősiesen bevallom. Eleinte úgy gondoltam „színésznek lenni egyszerű”. De tévedtem, ugyanis hihetően színészkedni elképesztően nehéz.

– Szóval mostanra visszavettél egy kicsit az arcodból?

– Igen (nevet). Nem kellemes, ha valaki egy ismeretlen arrogáns fickó, de ezerszer rosszabb, ha az ember egy arrogáns híresség.

Tarjei Sandvik Moe

Én vagyok a lökött srác

– Amikor az ember ismerkedik, valami különös történik vele. Például feltűnt nekem, hogy az emberek nevetnek, még akkor is, ha nem mondtam semmi vicceset. Kicsit zavaró, ugyanis nem tudom, hányadán állunk egymással.

Azt kijelenthetjük, hogy Tarjei gyakran vicces. Tehát, amikor olyan kérdést kap, hogy milyen volt kisgyerekként, azt válaszolja, hogy nagyon fiatal.

– Rettenetesen rosszul használom az iróniát. Ezt le kell írnod, hogy az emberek ne értsék félre.

– Azért nem szeretsz interjút adni, mert attól tartasz, hogy félreértik, amit mondasz?

– Részben ezért, másrészt meg szeretném megvédeni magam. Az életem csak rám és a baráti társaságomra tartozik, nem pedig másokra. Emellett nem hiszem, hogy jót tesz a művésznek, hogyha túlságosan ismertté válik a magánélete, ugyanis akkor az emberek csak téged fognak látni, nem pedig a karaktert, akit játszol.

Ez idáig a probléma ennek az ellentéte volt: A legtöbben, akik Tarjeire pillantanak, Isakot látják. Még mindig átéli, hogy dél-koreai lányok toporognak a kapu előtt egy iskolai nap után.

– A többségük már Európában él, és nem utaznak ide Dél-Koreából, hogy engem lássanak.

A fanatikus rajongókkal való találkozás néha egészen ijesztő is lehet. Mint például egy orosz fickó, aki beállt annak a teremnek az ajtajába, ahol Tarjei éppen az iskolai revün dolgozott, és órákon át kiabált, hogy „Tarjeivel kell beszélnem, Tarjeivel kell beszélnem”.

– Egy nap, amikor mentünk haza, utánunk jött az utcán. Akkor egy kicsit megijedtem, hiszen John Lennonra gondoltam, akit az egyik rajongója lőtt le. És azt akarta, hog készítsek vele egy képet, akkor gondoltam azt, hogy „most fog megkéselni”. De nem tette meg, és mosolyogva, kissé ironikusan hozzátette, hogy „Én vagyok az őrült srác”.

Tarjei Sandvik Moe

Az, ami jelent valamit

Máskor a rajongókkal való találkozásnak van értelme. Mint amikor az Antiteateret „What would Jesus do?” című darabjában szerepelt, és az előadás után kint beszélt egy lengyel lánnyal.

– Félénk volt, elkezdett sírni, és azt mondta, hogy én mentettem meg őt. Szomorú volt, de annyira, hogy az öngyilkosságot fontolgatta, és ez nagyon megérintett. Jó tudni, hogy amit az ember csinál, annak van jelentősége, ez minden, amit az ember csak kívánhat.

Tarjei számára álmainak netovábbja a Det Norske Teateret lenne. Ehhez először be kell kerülni néhány éven belül a Teaterhøgskolenbe; először karácsony előtt próbálkozott, de nem hisz benne, hogy első nekifutásra sikerrel fog járni.

– Nem, ennyire azért nem vagyok beképzelt.

– Úgy véled, hogy az ember színészkedéssel megváltoztathatja a világot – te mit szeretnél elérni?

Elsőre a fiatal színész engedélyez magának egy kis gondolkodási időt, mert úgy véli, hogy ez egy fontos kérdés. Aztán előre dől.

– Szeretnék részt venni olyan történetek elmesélésében, amelyek segítenek, hogy az emberek jobban értsék egymást. Ennyire egyszerű.

– Nem ez volt, amit ti a Skammal tettetek?

– Igen, úgy vélem. Remélem, hogy a sorozat hozzájárult ahhoz, hogy az emberek jobban megértsék és elfogadják egymást, illetve kevesebbet szégyenkezzenek önmaguk miatt.

– Részt vennél a Skam egy új évadában, ha valaki felkérne?

– Akkor nem, ha „valaki” kérne. Csak akkor, ha Julie Andem kérne.

Forrás: Aftenposten

Írta: Cathrine Hellesøy Harrisson

Fordította: Kovács Ádám (Köszönjük!)

Eredeti megjelenés: 2018. január 18.

More Like This


Kategória


Hírek

Facebook